Angst voor lange woorden

angst voor lange woorden

Het gebruik van met name extreem lange woorden roept bij sommige mensen enorme weerstand op. Bij sommigen gaat het zelfs zo ver dat je kunt spreken van een angst of fobie voor lange woorden.

Reëel of niet, er bestaat zelfs een heuse, ietwat ridicule, dure benaming voor: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie, ofwel langewoordenangst.

Langewoordenangst

Dit enorme woord komt vanuit het Griekse hippopotamos, wat nijlpaard betekent, en het Latijnse monstrum, wat staat voor gedrocht. En een gedrocht is het! Maar een gedrocht met een knipoog, want u zult dit woord niet in de Dikke van Dale vinden.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie staat dus in feite voor de angst om lange woorden te lezen, te horen of uit te spreken.

Ontstaan van angst voor lange woorden

Deze angst is, zoals bij zoveel angsten, veelal te herleiden naar een onzeker zelfbeeld. De kans is groot dat een angst voor lange woorden is ontstaan ergens in het verleden, toen een lang woord blijkbaar een struikelblok bleek. Het zou trouwens net zo goed kunnen ontstaan voor bijvoorbeeld dure of hele chique woorden. O jee, dat woord klink wel heel lastig en ik ken het niet…

Daardoor is iets in het geheugen achtergebleven waardoor nu bij het zien, horen of lezen van in dit geval lange woorden direct dat oude moment weer naar voren komt. En onmiddellijk treedt een vluchtmechanisme in werking. Immers, dat onaangename gevoel van onzekerheid wat toen in het geheugen gegrift is, zal het liefst worden vermeden.
Direct dan maar de confrontatie aangaan met Nederlands langste woord? >> 🙂

Bang voor woorden of om bang van te worden..?

En, ook zoals bij zovele angsten, ligt de oplossing vaak in het juist aangaan van die confrontatie met jezelf. Oftewel: ga ze maar lezen, uitspreken en struikel maar over je woorden. Zodra je inziet dat dat volkomen menselijk is en iedereen kan gebeuren en vooral niets is om je voor te schamen, zul je je fobie vanzelf verliezen. Simpel, omdat het z’n angel verloren heeft…

Een andere, misschien wel meer gebruikte optie om van de angst af te komen, is te zorgen dat je je dermate goed bekwaamt, dat er geen reden meer is om angstig te zijn voor de lange woorden.

Wat je hier doet, is dus eigenlijk de pijn bestrijden in plaats van de oorzaak aan te pakken. Prima als het werkt natuurlijk, al moet je niet vreemd opkijken als er op een geheel ander vlak wellicht zich een angst voordoet…

Daadwerkelijk van angsten afkomen is niet een kwestie van door middel van mechanismen te ontwijken of ontvluchten, maar kan voortvloeien uit diepgaand onderzoek naar de aard van gedachten en dus ook angstige gedachten.

Wellicht ook leuk:
Geinige 5 letter woorden |
Woorden voor galgje | Hints woorden

error: Content is protected !!